Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Przedświąteczny Rzym - Czy warto wybrać się do Wiecznego Miasta w grudniu?

Witajcie Kochani!

Koniecznie chciałam wyrobić się z tym postem jeszcze w starym roku. Nie było mnie tu trochę, na co złożyły się różne sprawy, ale dziś przybywam z nieco jeszcze świątecznym wpisem (w końcu okres świąteczny jeszcze trwa!). Moim marzeniem, już od wielu sezonów, było spędzić święta w innym kraju. Co roku jednak górę brała tradycja, a ja tylko marzyłam o tych ciepłych świętach na południu Europy... W tym roku jednak sprawy potoczyły się nieco inaczej, bo włoski grudzień miałam wpisany w kalendarz już od sierpnia. W planach pojawił się włoski ślub, zatem przedłużenie pobytu o kilka dni i wykorzystanie ich na pobyt w Rzymie to była po prostu konieczność. W prawdzie na same święta wróciłam do Polski, ale taki grudniowy, przygotowujący się na Święta Rzym to miejsce jeszcze bardziej urokliwe niż zwykle.


Dlaczego warto wybrać się do Rzymu w grudniu?
Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że Wieczne Miasto to od wielu lat miejsce, gdzie rzeka turystów, przepływająca każdego dnia nie…

Przepis na świąteczne pierniczki.

Przyszedł grudzień, sypnął śniegiem, a w kuchni zapachniało Świętami! Kardamon, anyż, cynamon, goździki i gałka muszkatołowa... Czujecie? Pachnie fantastycznie! A co tak pachnie? Oczywiście piekące się w piekarniku aromatyczne pierniczki! :) O tradycji pieczenia tych przepysznych, korzennych ciasteczek nikomu chyba nie trzeba przypominać, a ja co roku z niecierpliwością czekam na chwile przedświątecznych przygotowań - by poświęcić czas na małe przyjemności, popatrzeć na bożonarodzeniowe dekoracje, poczuć zapach choinki i... pierniczków oczywiście!






Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, który wykorzystuję niezmiennie już od kilku lat, wychodzi z niego (w zależności od grubości ciasta) około 70 - 90 pierniczków.

Potrzebujesz:

4 szklanki mąki
3/4  szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki płynnego miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawę do piernika (cała torebka)
2 łyżki masła
2 jajka
1/3 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

Dodatkowo przygotuj 1 jajko do posmarowania pierniczków.

Do dużej miski wsyp przesianą przez sito mąkę, dodaj miód, przyprawy korzenne, sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszaj dokładnie składniki ze sobą. Następnie dodaj miękkie masło i wymieszaj. Do masy wmieszaj jajka, a następnie zagnieć ciasto rękami, dodając małymi porcjami mleko. Musisz tak dozować mleko, aby ciasto nie było zbyt klejące. W razie czego możesz dodać trochę mąki.

Gdy zagnieciesz dokładnie ciasto, musisz je rozwałkować na placek (około 7mm). Stolnicę posyp mąką i zacznij wałkowanie ciasta (jeśli ciasto klei się do blatu, to znaczy, że jest zbyt rzadkie - dodaj trochę mąki).






Piekarnik nagrzej do 180 stopni (górna i dolna grzałka), a następnie za pomocą foremek wykrój z ciasta pierniczki. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmaruj je od góry roztrzepanym jajkiem.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego pierniczki i piecz aż się przyrumienią (około 13 minut).

Gotowe pierniczki możesz ozdobić lukrem, skórką pomarańczową lub czekoladą. Ja swoje ozdobiłam lukrem domowej roboty. Aby go wykonać potrzebujesz:

1 białko jajka
1 szklanką cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

Do cukru dodaj trochę białka i ucieraj, aż uzyskasz masę o konsystencji pasty. Następnie do masy dodaj kilka kropli soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Uwaga! Pamiętaj, by wcześniej sparzyć jajko wrzątkiem! 















Pierniczki wychodzą przepyszne, chociaż po upieczeniu trochę twardnieją. Trzymaj je w szczelnym, metalowym pudełku, a po kilku tygodniach zmiękną - w sam raz na Święta! No, chyba, że do Świąt nic już nie zostanie - ciężko się powstrzymać, by nie schrupać choćby jednego do herbaty ;)

A.

Komentarze

Popularne posty