Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Przedświąteczny Rzym - Czy warto wybrać się do Wiecznego Miasta w grudniu?

Witajcie Kochani!

Koniecznie chciałam wyrobić się z tym postem jeszcze w starym roku. Nie było mnie tu trochę, na co złożyły się różne sprawy, ale dziś przybywam z nieco jeszcze świątecznym wpisem (w końcu okres świąteczny jeszcze trwa!). Moim marzeniem, już od wielu sezonów, było spędzić święta w innym kraju. Co roku jednak górę brała tradycja, a ja tylko marzyłam o tych ciepłych świętach na południu Europy... W tym roku jednak sprawy potoczyły się nieco inaczej, bo włoski grudzień miałam wpisany w kalendarz już od sierpnia. W planach pojawił się włoski ślub, zatem przedłużenie pobytu o kilka dni i wykorzystanie ich na pobyt w Rzymie to była po prostu konieczność. W prawdzie na same święta wróciłam do Polski, ale taki grudniowy, przygotowujący się na Święta Rzym to miejsce jeszcze bardziej urokliwe niż zwykle.


Dlaczego warto wybrać się do Rzymu w grudniu?
Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że Wieczne Miasto to od wielu lat miejsce, gdzie rzeka turystów, przepływająca każdego dnia nie…

Tarta z cytrynowym nadzieniem Lemon Curd



Dziś druga niedziela października, a u mnie na stół wjechało coś na osłodę :) Tarta cytrynowa z nadzieniem Lemon Curd to jedno z dań, do których lubię co jakiś czas wracać. Jest to fajny pomysł na niebanalną, lekko kwaskową przekąskę. Jej wykonanie jest dość łatwe, a także mało czasochłonne.


Na ciasto do tarty potrzebujemy: 


150 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
25 g masła 
4 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy ciasto. Następnie ciasto trzeba rozwałkować (można podsypać odrobinę mąki, by ciasto nie przykleiło się do deski). Smarujemy formę do tarty masłem, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto i dociskamy do formy, usuwając powietrze. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Po 15 minutach wyciągamy formę z ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Gdy ciasto się przyrumieni wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Lemon Curd


Podczas gdy nasze ciasto stygnie, możemy przystąpić do wykonania nadzienia cytrynowego.
Potrzebujemy do tego:

3 dużych cytryn
2 jajka
2 żółtka
150 g cukru lub ksylitolu
1/2 kostki masła





Najpierw ocieramy skórkę z umytych uprzednio cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok. Sok i skórkę umieszczamy w misce, dodajemy jajka, żółtka i cukier (lub ksylitol). Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i w ten sposób ucieramy składniki przez 10 minut, aż osiągniemy konsystencję musu/budyniu. Następnie dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Zestawiamy miskę z garnka i odstawiamy do ostygnięcia.

Gotowy mus wylewamy na nasze ciasto i rozprowadzamy równomiernie łyżką. Wstawiamy do lodówki aby mus zastygł.

Smacznego!



A.

Komentarze

Popularne posty