Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Przedświąteczny Rzym - Czy warto wybrać się do Wiecznego Miasta w grudniu?

Witajcie Kochani!

Koniecznie chciałam wyrobić się z tym postem jeszcze w starym roku. Nie było mnie tu trochę, na co złożyły się różne sprawy, ale dziś przybywam z nieco jeszcze świątecznym wpisem (w końcu okres świąteczny jeszcze trwa!). Moim marzeniem, już od wielu sezonów, było spędzić święta w innym kraju. Co roku jednak górę brała tradycja, a ja tylko marzyłam o tych ciepłych świętach na południu Europy... W tym roku jednak sprawy potoczyły się nieco inaczej, bo włoski grudzień miałam wpisany w kalendarz już od sierpnia. W planach pojawił się włoski ślub, zatem przedłużenie pobytu o kilka dni i wykorzystanie ich na pobyt w Rzymie to była po prostu konieczność. W prawdzie na same święta wróciłam do Polski, ale taki grudniowy, przygotowujący się na Święta Rzym to miejsce jeszcze bardziej urokliwe niż zwykle.


Dlaczego warto wybrać się do Rzymu w grudniu?
Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że Wieczne Miasto to od wielu lat miejsce, gdzie rzeka turystów, przepływająca każdego dnia nie…

Syrop imbirowy



Siedzę przed komputerem i próbuję sklecić parę sensownych zdań, ale za oknem jakoś tak szaro i smętnie... Powiem wprost - przy takiej aurze trudno poskładać myśli, za to co chwila nachodzi mnie ochota aby coś przekąsić lub napić się czegoś wyrazistego w smaku, by dodać sobie energii i wspomóc koncentrację. Znasz to uczucie? W takich momentach warto zwrócić się ku naturze i w niej poszukać czegoś dobrego zarówno dla zdrowia jak i psychiki.

Wspaniały Imbir


Imbir jest nieoceniony w walce z przeziębieniem, bólem gardła i wszelkimi infekcjami. Ma działanie odkażające, przeciwbakteryjne i rozgrzewające. Doskonale działa na stawy  a także migreny i problemy z koncentracją. Podnosi odporność organizmu, jest więc polecany w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nasz organizm jest bardziej narażony na wychłodzenie i infekcje. Uwielbiam dodawać go do rozgrzewającej herbaty, a także używam go w wersji marynowanej jako dodatek do sushi, ryby czy jako przystawkę.



Syrop imbirowy


Gęsty, słodkawo-ostry syrop imbirowy to doskonały dodatek do napojów i herbat. Może być stosowany w celu rozgrzewającym, oczyszczającym lub by podbić smak ulubionego napoju. Jego przygotowanie jest niezwykle proste a składniki łatwo dostępne.
By go przygotować potrzebujesz:

400 g imbiru
500 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
2 szklanki wody

Imbir (u mnie były to 2 korzenie) obieramy ze skórki za pomocą łyżeczki i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, po czym dodajemy cukier i imbir. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 45 min. aż syrop trochę zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia, po czym przelewamy nasz syrop do szklanej butelki lub słoiczka i zamykamy.

Uwaga! Możesz przelać syrop razem z cząstkami imbiru lub odcedzić sam syrop. Ja przelałam całość - szkoda, by się zmarnował ;).

Syrop imbirowy możesz trzymać w lodówce kilka tygodni i dodawać do herbaty, wody z miodem i cytryną lub soku.
Jest to również wspaniały pomysł na  upominek domowej roboty dla kogoś bliskiego. Możesz przygotować taki syrop i przelać do małej buteleczki a następnie przewiązać ozdobnym sznurkiem i dołączyć dedykację :). Taki drobiazg będzie smacznym, zdrowym, miłym i z pewnością oryginalnym upominkiem!


A.

Komentarze

Popularne posty