Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Przedświąteczny Rzym - Czy warto wybrać się do Wiecznego Miasta w grudniu?

Witajcie Kochani!

Koniecznie chciałam wyrobić się z tym postem jeszcze w starym roku. Nie było mnie tu trochę, na co złożyły się różne sprawy, ale dziś przybywam z nieco jeszcze świątecznym wpisem (w końcu okres świąteczny jeszcze trwa!). Moim marzeniem, już od wielu sezonów, było spędzić święta w innym kraju. Co roku jednak górę brała tradycja, a ja tylko marzyłam o tych ciepłych świętach na południu Europy... W tym roku jednak sprawy potoczyły się nieco inaczej, bo włoski grudzień miałam wpisany w kalendarz już od sierpnia. W planach pojawił się włoski ślub, zatem przedłużenie pobytu o kilka dni i wykorzystanie ich na pobyt w Rzymie to była po prostu konieczność. W prawdzie na same święta wróciłam do Polski, ale taki grudniowy, przygotowujący się na Święta Rzym to miejsce jeszcze bardziej urokliwe niż zwykle.


Dlaczego warto wybrać się do Rzymu w grudniu?
Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że Wieczne Miasto to od wielu lat miejsce, gdzie rzeka turystów, przepływająca każdego dnia nie…

Chlebek bananowy - przepis


Na pewno każda z Was ma taki swój ulubiony przepis na coś, do czego wraca co jakiś czas, albo częściej :) U mnie jest to  Chlebek bananowy, który można potraktować jako rodzaj ciasta lub alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Swoją słodycz zawdzięcza dojrzałym bananom, co oznacza, że można nie dodawać do niego cukru lub znacznie ograniczyć jego ilość (lub zastąpić ksylitolem) :)
Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale po paru dniach od upieczenia też jest bardzo smaczny.

Potrzebujemy:

3-4 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pszennej lub żytniej
75 g roztopionego masła
1 jajko
1/3 szklanki cukru (lub mniej)
1 łyżeczkę aromatu waniliowego
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
szczyptę soli


Banany rozgniatamy widelcem w dużej misce, a następnie dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, aromat waniliowy, cukier i dokładnie mieszamy. Kolejnym etapem jest dodanie suchych składników: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, sodę oczyszczoną i mieszamy bardzo dokładnie z masą bananową. Należy uzyskać jednolitą konsystencję, aby w masie nie było żadnych grudek z mąki, bo wtedy chlebek wyjdzie suchy i twardy.
Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut. Kiedy patyczek będzie suchy a ciasto przyrumienione, oznacza to, że chlebek jest gotowy.

Jest doskonały zarówno do kawy jak i na śniadanie :)
Smacznego!

A.

Komentarze

Popularne posty