Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Przedświąteczny Rzym - Czy warto wybrać się do Wiecznego Miasta w grudniu?

Witajcie Kochani!

Koniecznie chciałam wyrobić się z tym postem jeszcze w starym roku. Nie było mnie tu trochę, na co złożyły się różne sprawy, ale dziś przybywam z nieco jeszcze świątecznym wpisem (w końcu okres świąteczny jeszcze trwa!). Moim marzeniem, już od wielu sezonów, było spędzić święta w innym kraju. Co roku jednak górę brała tradycja, a ja tylko marzyłam o tych ciepłych świętach na południu Europy... W tym roku jednak sprawy potoczyły się nieco inaczej, bo włoski grudzień miałam wpisany w kalendarz już od sierpnia. W planach pojawił się włoski ślub, zatem przedłużenie pobytu o kilka dni i wykorzystanie ich na pobyt w Rzymie to była po prostu konieczność. W prawdzie na same święta wróciłam do Polski, ale taki grudniowy, przygotowujący się na Święta Rzym to miejsce jeszcze bardziej urokliwe niż zwykle.


Dlaczego warto wybrać się do Rzymu w grudniu?
Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że Wieczne Miasto to od wielu lat miejsce, gdzie rzeka turystów, przepływająca każdego dnia nie…

Sezon na figi!



Wrzesień powoli dobiega końca, a krajobraz za oknem coraz dosadniej przypomina, że lato jest już tylko wspomnieniem. Gdy krótkie szorty zastępuje ciepły sweter, a z kuchni dobiegają zapachy przetworów, to znak że mamy sezon na figi!
Te małe, fioletowe owoce, a właściwie owocostany, właśnie teraz są dojrzałe i przyjeżdżają do nas prosto znad Morza Śródziemnego by urozmaicić nasze codzienne posiłki. Są pyszne, słodkie i z powodzeniem mogą być użyte do wypieków, przystawek czy sałatek. Co więcej, posiadają wiele witamin oraz soli mineralnych.

Jako że lubię eksperymentować w kuchni, dziś przedstawię Wam dwa pomysły na śniadanie i przekąskę tudzież przystawkę, które można bardzo łatwo i szybko wykonać.W obu główną rolę grają oczywiście figi.


Zapiekana owsianka z figami i mlekiem kokosowym

Ostatnio jest to mój numer jeden jeśli chodzi o śniadanie lub po prostu coś słodkiego.
Potrzebujemy:

4-5 fig + 2 na wierzch
2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka kokosowego (lub innego jakie akurat macie)
2 jajka
2-3 łyżki miodu
1/4 szklanki oleju kokosowego
garść chipsów kokosowych
szczypta soli

Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej kokosowy i miód i dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, chipsy, sól i miąższ dojrzałych fig. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni. Wlewamy masę do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut. Po tym czasie kroimy w plasterki pozostałe figi i układamy na wierzchu owsianki (radzę odkroić skórkę wokół plasterków). Wstawiamy na dodatkowe 10 minut do piekarnika i podkręcamy temperaturę do 200 stopni.
Gdy troszkę ostygnie, kroimy owsiankę i podajemy polaną mleczkiem kokosowym (jest smaczniejsza).


Deska figowo - serowa

To bardzo dobry i oryginalny pomysł na przystawkę. Potrzebujemy:

5-6 fig
ser halloumi (ale może być też kozi, camembert, pleśniowy czy inny tego typu)
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka musztardy Dijon

Kroimy figi na połówki lub ćwiartki. Kroimy ser według uznania. Z miodu, octu balsamicznego i musztardy robimy sos.
Figi i sery układamy na desce (lub talerzyku) i polewamy sosem. Jeżeli chcesz, możesz zrobić tę przystawkę również w formie sałatki, dodać rukolę i  posypać orzeszkami piniowymi według uznania.
Smacznego!


A.


Komentarze

Popularne posty