Chlebek bananowy - przepis


Na pewno każda z Was ma taki swój ulubiony przepis na coś, do czego wraca co jakiś czas, albo częściej :) U mnie jest to  Chlebek bananowy, który można potraktować jako rodzaj ciasta lub alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Swoją słodycz zawdzięcza dojrzałym bananom, co oznacza, że można nie dodawać do niego cukru lub znacznie ograniczyć jego ilość (lub zastąpić ksylitolem) :)
Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale po paru dniach od upieczenia też jest bardzo smaczny.

Potrzebujemy:

3-4 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pszennej lub żytniej
75 g roztopionego masła
1 jajko
1/3 szklanki cukru (lub mniej)
1 łyżeczkę aromatu waniliowego
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
szczyptę soli


Banany rozgniatamy widelcem w dużej misce, a następnie dodajemy do nich roztopione masło i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, aromat waniliowy, cukier i dokładnie mieszamy. Kolejnym etapem jest dodanie suchych składników: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, sodę oczyszczoną i mieszamy bardzo dokładnie z masą bananową. Należy uzyskać jednolitą konsystencję, aby w masie nie było żadnych grudek z mąki, bo wtedy chlebek wyjdzie suchy i twardy.
Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut. Kiedy patyczek będzie suchy a ciasto przyrumienione, oznacza to, że chlebek jest gotowy.

Jest doskonały zarówno do kawy jak i na śniadanie :)
Smacznego!

A.

Komentarze

Ulubione posty

Popularne posty